Ismét egy nagy helló mindenkinek!

Miközben rendületlenül járjuk a bankfiókokat, azért nem hagytuk abba az interneten történő kutatást. Ismét rábukkantunk egy cikkre (az index.hu-n), amely a diákszámlákról szól. A cikk 2007-es, így a kondíciók már nem aktuálisak, viszont vannak benne olyan gondolatok, amelyek érdekesek lehetnek Nektek is. Hát lássuk!

"Bankszámlacsomagok csak fiataloknak

A pénzügyek tanulását nem lehet elég korán kezdeni - ezzel a megállapítással valamennyi pénzintézet egyetért, de csak elvétve találunk kifejezetten gyerekeknek szóló számlacsomagot a hazai kínálatban. Annál több van a diákoknak kialakított kedvezményes konstrukcióból, úgynevezett diákszámlából. Feltérképeztük a piacot.

Az Index által megkérdezett bankok tapasztalatai szerint a fiataloknál leginkább a felsőoktatási intézmények hallgatói között a legelterjedtebb a diákszámla. Ennek oka egyszerű, a diákhitelt bankszámlára utalják, és az egyetemek is arra küldik az ösztöndíjat vagy az egyéb támogatásokat. A fiatalabb korosztályoknál, a 14-18 év közöttieknél elenyésző azok száma, akiknek van bankszámlájuk, de még kevesebben vannak ebben a körben a 14 év alattiak.

Diákok a bőség zavarában

Annál több azonban a diákoknak ajánlott konstrukció (diákszámla). A fiatalok legkésőbb munkába állásukkor vagy felsőfokú tanulmányaik kezdetekor találkoznak a bankválasztás problémájával. A 18 év alatti gyerekek minden banknál szülői hozzájárulással nyithatnak bankszámlát. Ekkor a számlatulajdonos fiatallal kötik meg a szerződést, a szülő csak társtulajdonos. A fiatalabb, 14 éven aluli gyerekeknél a szerződést a szülővel kötik. Éppen ezért jellemző, hogy a szülők abban a bankban nyitnak számlát a gyerekeknek, ahol ők tartják a pénzüket.

Az Erste Bank tapasztalatai szerint 18 év alatti fiatalokra nem igazán jellemző, hogy bankszámlát nyitnak. A banknál a lakossági számlával rendelkező ügyfelek fél százalékát sem éri el a fiatalkorúak aránya. Diákszámlát akkor nyithatnak, ha van diákigazolványuk.

Mire használják?

Az Erste Bank tapasztalatai szerint a diákok jellemzően gyakrabban veszik igénybe az elektronikus szolgáltatásokat, mint az idősebb lakossági ügyfelek. A tanulmányaikhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségeiket (például vizsgadíj, pótdíj) legtöbbször átutalással teljesítik. A bankkártyás vásárlástól sem idegenkednek a fiatalok. A CIB Bank szerint elsősorban készpénzfelvételi tranzakciókra és bankkártyás vásárlási tranzakciókra használják kártyáikat a fiatalok.

Az MKB szerint a diákok diákhitel fogadására, tanulással, egyéb megélhetéssel kapcsolatos költségek rendezésére, utazásokra használják diákszámla csomagjukat. Hasonlóan nyilatkoztak a Raiffeisen Banknál is, tapasztalataik szerint a fiatalok körében legjellemzőbb a bankkártyás vásárlás, illetve készpénzfelvétel, ezen túl a diákok ösztöndíjai vagy egyéb jóváírásaik érkeznek számlájukra. Az átutalások, csoportos beszedések bonyolítása kevésbé jellemző a szegmensre.

A bankszámlacsomag elemei közül a bankszámlát, bankkártyát és mobilinfót használják a leginkább a fiatalok – nyilatkozták a K&H Banknál. Bankkártya esetében inkább a készpénzfelvétel dominál (havonta két-három alkalom a jellemző ez az aktívan használó ügyfelekre), az ifjúsági ügyfelek jelentős része használja aktívan a bankkártyáját. Az ebank szerepe évről évre erősödik, de nem ez a leginkább használt banki szolgáltatás, lévén, hogy az ifjú ügyfelekre még nem jellemző a sok átutalásos tranzakció."

A bejegyzés trackback címe:

https://diakszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr902330477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása