Sziasztok,

 

Találtunk egy érdekes cikket a diakkapu.hu internetes portálon, ebből szemezgettünk néhány érdekes gondolatot (mivel 2008-as cikkről van szó, ezért a kondíciókat kivettük belőle, hiszen azok azóta jelentősen megváltoztak.

"A szülőknek is jó a diákszámla

 

A lakossági bankszámláknak van egy speciális tábora, a diákoknak kínált csomagok (diákszámlák), amelyek a sima konstrukciókhoz képest olcsóbb bankhasználatot tesznek lehetővé. Egyebek mellett ingyenes vagy kedvezményes az elektronikus úton bonyolított átutalás, amivel a szülő is spórolhat.

A dolgozó felnőtt lakosság körében a bankszámlahasználat ma már lényegesen elterjedtebb, mint akár néhány évvel ezelőtt, köszönhetően annak is, hogy a munkáltatók többsége a munkabéreket bankszámlára történő átutalással fizeti ki. Ugyanakkor a fiatal korosztály még jellemzően "fehér foltot" jelent ilyen szempontból. A fiatalok döntő többsége még nem rendelkezik bankszámlával, legkésőbb azonban a felsőfokú tanulmányaik kezdetén aktuálissá válik a bankválasztás, a diákszámla nyitásának kérdése.

Egyre inkább nyilvánvaló, hogy a fiatalabb korosztálynak is szüksége lehet a diákszámla nyújtotta biztonságra és kényelemre, akár az első fizetésről legyen szó, vagy ha továbbtanulnak, az ösztöndíj fogadása, diákhitel kapcsán, ráadásul a mai kor fiataljai különösen nyitottak az idő- és költséghatékony megoldásokra.

A megkeresett bankok (OTP, Unicredit, Budapest, Raiffeisen, CIB, Erste) közül a középiskolás és egyetemista korú fiataloknak mindegyik kínál külön márkanéven "forgalmazott" diákszámla csomagot, amelyek a szokásos lakossági konstrukciókhoz képest olcsóbban használhatóak. Jellemzően 14 éves kortól - szülői engedéllyel - vehetőek igénybe a kedvezményes diákszámla konstrukciók, feltétel, hogy az ügyfél valamelyik oktatási intézmény nappali tagozatos tanulója legyen. A 18 évnél idősebb diákoknak már nem kell engedélyt kérniük, 24-27 éves korukig - amíg nappalis hallgatók valamelyik intézményben - élhetnek az engedményekkel.

A legtöbb pénzintézet az elektronikus úton - interneten keresztül - kezdeményezett átutalásokért nem kér pénzt, abban az esetben sem, ha nem bankon belüli pénzmozgásról van szó, és a szokásos lakossági csomagokhoz képest alacsonyabb áron, esetleg ingyenesen teszik lehetővé a számla- és kártyafigyelő szolgáltatást, amelyek elsősorban a biztonságot szolgálják.

 

Kártyaparti

A diákoknak szánt diákszámla csomagokhoz bankkártyát is lehet igényelni, a bankok az első éves díjat elengedik, a következő esztendőkben 490-500 forintot kérnek, de vannak pénzintézetek, amelyek a plasztikért - a legtöbb esetben - hároméves érvényességi idő alatt egyáltalán nem kérnek díjat - ilyen az OTP, az Erste és a Budapest Bank.

A készpénzfelvételi tranzakciók esetében is engedményeket tesznek a bankok: a diákok havonta 1-2 alkalommal használhatják díjmentesen a bankautomatákat (ATM), és a legtöbb társaságnál - eltérően a hagyományos lakossági feltételektől - akkor sem kell fizetni, ha nem a kibocsátó bank, hanem másik pénzintézet készülékéből vesz fel pénzt a diák. 

 

Spórolhatnak a szülők is

A bankok tapasztalatai szerint - nem meglepő módon - a diákok körében az ingyenes lehetőségeket kínáló diákszámlák a legnépszerűbbek. Tehát a készpénzfelvétel mellett a leginkább kedvelt tranzakciók közé sorolható az elektronikus utalás, díjmentes internetbankolás."

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diakszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr292330384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása