Amikor idősebb barátaink, szüleink az egyetemi, fősulis éveikről mesélnek, szinte magával ragad minket az, ahogy az élményeiket emlegetik – hiszen ezeket az éveket bizony a bulik és a közösség tette olyan emlékezetessé (persze a tanulás mellett :)).

A felsőoktatási intézmények pedig általában rengeteg lehetőséget kínálnak arra, hogy ne unatkozz az iskolai kötelességeid mellett sem: sok csoportot, szervezetet ajánlanak, hogy megtaláld, melyikhez is akarsz tartozni igazából.

diákszámla_1.png

 

Konkrétan milyen társaságokat találhatunk, és mi köztük a különbség?

Minden egyetemnek van egy hallgatói önkormányzata, ahova szavazás útján tudsz bekerülni. Írsz egy pályázatot – mit szeretnél elérni a hallgatói képviselet tagjaként, milyen múlttal rendelkezel (tapasztalat, diákönkormányzat, stb.), és ezek alapján szavaz Rád a többi egyetemista. Itt aztán mindent megtehetsz a hallgatói érdekvédelemért, illetve sok egyetemen a HÖK felelős a gólyák integrálódásáért is, tehát, ha inkább ez utóbbi érdekel, akkor is ott a helyed.

Egyéb diákszervezetek is vannak persze a láthatáron – nemzetközi és hazai szerveződések is. Nemzetközi például az Aiesec, az ESN, ahol leginkább a nemzetközi kapcsolatokra, külföldiek mentorálására helyezik a hangsúlyt. Hazai diákszervezetek egyetemtől függően sok féle dologgal foglalkoznak – ezek lehetnek gólyatáborért felelős szervezetek (elkülönülve a HÖK-től), vagy szakkollégiumok is.

A szakkollégiumok az egyetem mellett plusztudást adnak, általában valamilyen szakterületre specializálódva. Intézmény válogatja, hogy milyen területre szakosodnak ezek a kisebb szerveződések – mindenesetre itt is előny, hogy azonos érdeklődésű csoporthoz, társasághoz tud az ember tartozni amellett, hogy szakmai tudást is kap.

Láthatjátok, hogy az egyetem vagy főiskola nagyon színes palettát nyújt, hogy ne unatkozz az iskola mellett! :) Válaszd ki a legszimpatikusabbat, érdeklődési körödnek a legmegfelelőbbet, és hidd el, nem fogod megbánni! Mi sem bántuk meg Krisztivel :)

Szép hetet Nektek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://diakszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr135531783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása