Egyik este pont azt beszélgettük Krisztivel, hogy azért az egyetem első éve sokkal keményebb volt, mint bármi, amivel addig találkoztunk (az érettségit is beleértve!!!). Pár tárggyal elég sokat szenvedtünk, ilyen volt pl. a matek, a mikroökonómia, a statisztika – egyik sem a könnyűségéről híres. Az ilyen tárgyaknál, ahol nem be kell magolni, hanem meg kell érteni a tanagyagot, néha nem árt egy segítő kéz, aki elmagyarázza az érthetetlen részeket :)

Ezért összegyűjtöttünk Nektek pár hasznos weboldalt és pár olyan konzultációs rendezvényt, ami után tuti lesz a siker a zh-kon és a vizsgákon!

blog.png

A triviális megoldás ;) Forrás: http://bit.ly/1bkZDoM

http://www.mateking.hu/

A Mateking az egyik legnagyobb megmentője a közgazdász tanoncoknak J Matek és statisztika minden mennyiségben – anyagok és lépésről-lépésre magyarázatok! Többször segített már ki ez minket :) Személyes konzultációt is lehet egyeztetni.

http://www.szuperkonzultacio.hu/

A szuperkonzultáció már 4 éve segít a kétségbeesett egyetemistákon :) Nagyon jó, fiatal tanári gárda, ráadásul több egyetem óráira is vállalják a felkészítést! :)

http://www.metakereso.com/web?ts=go&q=egyetemi+mag%C3%A1ntan%C3%A1r

Ha magán tanárt keresel, itt biztos találsz :)

http://egyetemikonzultacio.hu/[Z.A.1] 

Az egyetemi konzultáció nagyon zsebpénzbarát árakkal dolgozik, itt is több egyetem diákjain is segítenek :)

Reméljük, hasznosnak bizonyulnak a fenti linkek!Nekünk rengeteg segítséget adott az első években az internet! Nagyon sok jó jegyzetet, anyagot lehet találni egy kis keresgéléssel, úgyhogy ne legyetek restek használni! :)

Puszik

 

A neten való szörfözgetés közben nagyon hasznos linkeket találtunk, amik biztosan segíteni és könnyíteni fogják a félévedet :)

Először is itt a Felvi ösztöndíjkeresője, mely linkekkel, időpontokkal, és az összes pályázható ösztöndíjjal segít :

http://www.felvi.hu/hallgatoknak/osztondijak_penzugyek/osztondijak_palyazatok/intezmenyi_osztondijak/

Nagyon baráti módon, iskolát és kart választva tájékozódhatsz lehetőségeidről, így talán nem veszel el az egyetemi rendszerek és honlapok sűrűjében :)

blog2.jpg

Forrás: http://inczeffypatika.hu

Ugyancsak a Felvi-n találtuk a „A hallgató ügyvédjét”, ahol válaszolnak mindenféle kérdésedre, mely a hallgatói jogokkal kapcsolatos. Hidd el, akármennyire is abszurdnak tűnik, szükséged lehet rá! Lehet szó jogviszonyról, annak megszűnéséről, Erasmus félévről, passzív félévről, néha nem árt megkérdezni egy igazi szakmabelit is, aki tisztában van az éppen hatályos törvényekkel (amik befolyással lehetnek az egyetem szabályzataira is).

http://www.felvi.hu/hallgatoknak/hallgato_ugyvedje

Amennyiben bármilyen hírre fáj a fogad a felsőoktatással kapcsolatban, az Eduline-on megtalálod:

http://eduline.hu/

Ha minden más is érdekel, egyéb képzések, kiegészítő OKJ-k, akkor nézegesd a felsooktatas.hu-t, itt mindent megtalálsz:

http://www.felsooktatas.hu/

A pályázatfigyelőn keresztül másfajta pályázatok is eljuthatnak Hozzád,  ez  érdekes lehet, ha az egyetem mellett ki szeretnéd próbálni magad másban is! :)

http://www.pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/bont-tema-osztondij

Kívánunk ezúton is sikerekben gazdag szemesztert! :)

 

Az első és legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy letöltöd az egyetemed/fősulid pontos szemeszter beosztását (általában már az egész évét megtalálod ilyenkor a hivatalos honlapon)– időpontokkal és határidőkkel együtt.

Ezek után előveszed a saját noteszed (telefonod, Google-naptárod), és beleírogatod a számodra fontos dátumokat, mint például szorgalmi időszak, vizsgaidőszak, szünetek, leadási határidők (támogatásoknál, ösztöndíjaknál fontos). (Fontos, hogy legyen valami határidőnaplód, hiszen így minden fontos dolgot fel tudsz jegyezni magadnak :) )

blog1.png

Talán nem ez a helyes hozzáállás ;) Forrás: www.uncommongoods.com

Ezután máris jobban átlátod a féléves teendőid, és így tudsz alkalmazkodni hozzájuk. Fontos, hogy ha tudod, hogy van egy-két nehezebb tárgyad, akkor azokra hagynod kell időt tanulni is, így nem árt beírni a naptáradba két-három héttel a vizsgaidőszak kezdete előtt (hogyha eddig nem is kezdted el a gyakorlást), hogy most már tényleg nem ártana elkezdeni készülni! :)

Az órarended mellett ki tudod számolni, hogy van-e esetleg időd valamilyen gyakornoki-, vagy bármilyen diákmunkai pozíció betöltésére. Általában a munkavállalók (ha fix a munka) olyan 20-25-30 órát kérnek egy héten még a diákoktól is. Amennyiben órarended nem engedi, még mindig rengeteg a lehetőség akár alkalmi diákmunkára is (adminisztratív jellegű, vagy hostess munkák). Itt is érvényes a jelszó: aki keres, az talál :)

Persze a kötelességek mellett van még egy nagyon fontos pont: a pihenés és a szórakozás! :) Ezt tuti nem kell naptárba írni, erre mindig van idő!

 

Amikor idősebb barátaink, szüleink az egyetemi, fősulis éveikről mesélnek, szinte magával ragad minket az, ahogy az élményeiket emlegetik – hiszen ezeket az éveket bizony a bulik és a közösség tette olyan emlékezetessé (persze a tanulás mellett :)).

A felsőoktatási intézmények pedig általában rengeteg lehetőséget kínálnak arra, hogy ne unatkozz az iskolai kötelességeid mellett sem: sok csoportot, szervezetet ajánlanak, hogy megtaláld, melyikhez is akarsz tartozni igazából.

diákszámla_1.png

 

Konkrétan milyen társaságokat találhatunk, és mi köztük a különbség?

Minden egyetemnek van egy hallgatói önkormányzata, ahova szavazás útján tudsz bekerülni. Írsz egy pályázatot – mit szeretnél elérni a hallgatói képviselet tagjaként, milyen múlttal rendelkezel (tapasztalat, diákönkormányzat, stb.), és ezek alapján szavaz Rád a többi egyetemista. Itt aztán mindent megtehetsz a hallgatói érdekvédelemért, illetve sok egyetemen a HÖK felelős a gólyák integrálódásáért is, tehát, ha inkább ez utóbbi érdekel, akkor is ott a helyed.

Egyéb diákszervezetek is vannak persze a láthatáron – nemzetközi és hazai szerveződések is. Nemzetközi például az Aiesec, az ESN, ahol leginkább a nemzetközi kapcsolatokra, külföldiek mentorálására helyezik a hangsúlyt. Hazai diákszervezetek egyetemtől függően sok féle dologgal foglalkoznak – ezek lehetnek gólyatáborért felelős szervezetek (elkülönülve a HÖK-től), vagy szakkollégiumok is.

A szakkollégiumok az egyetem mellett plusztudást adnak, általában valamilyen szakterületre specializálódva. Intézmény válogatja, hogy milyen területre szakosodnak ezek a kisebb szerveződések – mindenesetre itt is előny, hogy azonos érdeklődésű csoporthoz, társasághoz tud az ember tartozni amellett, hogy szakmai tudást is kap.

Láthatjátok, hogy az egyetem vagy főiskola nagyon színes palettát nyújt, hogy ne unatkozz az iskola mellett! :) Válaszd ki a legszimpatikusabbat, érdeklődési körödnek a legmegfelelőbbet, és hidd el, nem fogod megbánni! Mi sem bántuk meg Krisztivel :)

Szép hetet Nektek! :)

Ebben a posztban nemcsak saját, hanem barátaink tippjeit is összegyűjtöttük azokról a plusz egyetem/fősuli melletti lehetőségekről, melyekkel a későbbiekben jobban tudsz érvényesülni, és több leszel, mint a másik ezer, aki lediplomázott.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy tudsz-e bármit dolgozni felsőfokú tanulmányaid mellett. Ha kötött órarended van, és nem tudsz elszakadni - még rugalmasan sem - 20 órára egy héten, akkor olyan egyéb tevékenységbe kell kezdened, amit az egyetem vagy főiskola berkein belül el tudsz végezni. 

diákszámla.png

Itt több lehetőség is adódik, pl. diákszervezetek, szakkollégiumok, tudományos-kutató csoportok, publikációk, tanszékek segítése. Ezekről a következő bejegyzésben részletesen is írunk, most egyelőre a külsős karrierhez adunk kis segítséget.

Amennyiben van szabadidőd, 20-24, netán 30 órád is egy héten, akkor érdemes  gyakornoknak jelentkezni, esetleg részmunkaidős állást keresni. Ebben segítségedre lehetnek a diákszövetkezetek, akik munkaközvetítő szerepet töltenek be a diákok és a cégek között. Itt le kell adni egy önéletrajzot, és amennyiben alkalmas vagy egy adott pozícióra, ők elküldenek a céghez interjúra, és a szerződésed is rajtuk keresztül lesz megkötve.

Amennyiben álláshirdetésre jelentkezel, úgy sokszor kérnek motivációs levelet is az önéletrajz mellé. Itt van néhány link, amik tippeket tartalmaznak önéletrajzhoz, motivációs levélhez – kiindulópontnak mindenképp jók! :)

 

http://www.eudiakok.hu/

http://www.melodiak.hu/hu/

http://www.furgediak.hu/

Túl vagyunk a regisztrációs héten, megvolt a nagy Tanulmányi osztályra járás, az órarend megalkotása, megjegyzése, az új suli, a sok épület, a sok különböző terem térképre rajzolása ;), minden, ami jelenlegi életed nehezíteni akarja. :)

Most következzenek tippjeink a suli kezdetére:

 1. Amit tanácsolni tudunk az első kemény hetekre: ha van kérdésed, ne félj azt felsőbb évesektől, vagy tanulmányi előadóktól (TO-s néniktől) megkérdezni! Tudod, néma gyereknek…
 2. Olvasd el azt a szabályzatot előre, ami a vizsgázást, és az összes, az adott iskola által felállított követelményt tartalmazza, valamint a Te jogaidat is! A tárgyaknál külön nézd meg, hogy mik a követelmények, nehogy kicsússz a hiányzások, leadási határidők miatt, és a végén ne teljesítsd a tárgyat!
 3. Intézd el a pénzügyeket, nyiss diákszámlát, és kösd össze a Neptunal/ETR-rel, hogyha bármilyen díjat be kell fizetned, akkor legyen a gyűjtőszámládon pénz. :)
 4. Fontos, hogy megnézd a mintatervet is, mit követel az iskola pontosan ahhoz, hogy diplomát kapj (pl. Corvinuson el kell érni bizonyos tárgyakból egy átlagot, ha valamelyik tárgy nincs meg, és a követelményben szerepel, akkor nem is diplomázhatsz – ez iskolánként, szakonként változhat). Mindenképp érdemes előre tervezni, mert ez az alapképzéses 3-4 év bizony gyorsan elrepül! (Mi már csak tudjuk! :))


egyetem_1.jpg

Az egyetem/főiskola rengeteg lehetőséget nyújt arra, hogy az évek során maximálisan tanulmányaidra koncentrálj: a különböző ösztöndíjak és támogatások segítenek ebben. Krisztivel összeszedtük, hogy hol tudod ezeket figyelni, és mikre figyelj oda az ösztöndíjak pályázása során.

 1. 1.       Keresd meg egyetemeden/fősulidon azt a szervezetet, ami az ösztöndíjakkal foglalkozik

A legtöbb intézményben ez maga a Hallgatói Önkormányzat, vagy egy erre alakult bizottság, de van olyan is, ahol a tanulmányi osztályon intézik ezeket. Az interneten egy kis kutakodás után, ha rájuk találsz, figyelmesen olvasd el az általuk kínált lehetőségeket, mi az, amire pályázhatsz, mi alapján adnak tanulmányi ösztöndíjat (itt el kell érni egy átlagot, hogy ösztöndíjat kaphass – fontos, hogy hogyan kell kiszámolni ezt az átlagot, stb.)

 1. 2.       Figyelj a határidőkre

Általában az elhalasztott határidő jogvesztő – ha valamit nem időben adsz le, nem kötelesek elbírálni a pályázatot.

Sok tanulmányi ösztöndíjjal, de szociális támogatással, vagy éppen egyéb cégek által szponzorált ösztöndíjjal is találkozhatsz – légy résen, pályázd meg az esélyesebbeket!

 1. 3.       Pályázat leadása

Figyelmesen olvasd el a pályázati kiírást, mivel a hiányos pályázat elvileg (ugyanúgy, mint a határidő mulasztása), jogvesztő lehet. Figyelj oda, ne múljon ilyen apróságokon a sikered :)

 1. 4.       Ne félj kérdezni!

Kérdésed van? Ne félj bemenni és részletes információt kérni a pályázatokról, egyéb lehetőségekről! Ha már pontosan tudod, hogy mit várnak el egy pályázat során, akkor nagyobb eséllyel indulsz az elbíráláson is :)

Hajrá, jó pályázást :)

Reméljük, már túl vagytok a felvételi ünneplésén, és jöhet egy újabb életre szóló élmény: a gólyatábor! Rengeteg buli, új ismeretség, ne hagyjátok ki ezt a nagyszerű élményt – a legtöbb embernek meghatározza az egyetemi éveit ez az első összerázódás a csoporttársakkal, évfolyamtársakkal!

Viszont a gólyatáborban is nyitott szemmel járjunk, vizsgáljuk meg az ott megjelenő bankok ajánlatait!

deak.jpg
Nem mindegy! :) Forrás: http://m.cdn.blog.hu

Fontos, hogy elolvassuk a kondíciókat is, melyek fényt derítenek az olyan apróságokra, mint havi díj, utalási és tranzakciós költségek, szolgáltatások (telefonon keresztüli ügyintézés, internetes bank használata) árai. Válasszuk a legjobbat, persze emellett mérlegelhetjük a nyereményjátékokat, ajándékokat is (pl. az Erste diákszámlával most 2000 HUF-ot, vagy iPhone-t lehet nyerni, az FHB-val menő fülhallgatót, stb.), hátha valami tényleg menő dologgal szeretnék jutalmazni számlanyitásunkat :)

Az objektív és reális döntéshez persze elég az is, ha elolvasod előző blog bejegyzésünket, ahol a legfrissebb közlemények és hirdetmények alapján rangsoroltuk a különböző bankok diákszámláit. :)

A rangsor szerint az Erste Bank Diákszámlája az, ami a legjobb és legolcsóbb a számunkra (ár, ajándék) ráadásul egészen 26 éves korunkig kihasználhatjuk a kedvezményes számla nyújtotta előnyöket! :)

Érezzétek nagyon jól magatokat a gólyatáborban, legyetek nyitottak az új barátságokra! Nekünk Krisztivel nagyszerű élmény volt, biztos Nektek is az lesz! 

Hogy ne raboljuk tovább a nyaraló időtöket, és legyen idő haverokra, bulira, gólyatáborokra, , ezért inkább megosztanánk Veletek a legjobb ajánlatokat a diákszámlák közt, feltételezve néhány bankszámla-használati szokást. A diákszámlák költségei nagyon is fontosak, hiszen a felsőfokú tanulmányok alatt a legtöbbeteknek már magának kell beosztani a pénzét, így korántsem mindegy, hogy mennyibe kerül a diákszámlátok havonta, évente :)

Nézzük tehát a legnagyobb bankok diákszámla csomagjait:

Helyezés

Bank

Bankszámla

Kor

Extrák, nyeremények

Havi költség

1.

Erste Bank

Diákszámla

14-26

2000 Ft, iPhone5

17 Ft

2.

FHB

Hello

14-24

Havi 100 e Ft, Scully fülhallgató

104 Ft

3.

Budapest Bank

Play

tanulói jogviszony

Zene streamelés

113 Ft

4.

K&H

Trambulin

18-25

 

127 Ft

5.

OTP

Junior

14-24

Fesztivál belépők, kedvezmények

228 Ft

6.

Volksbank

Diákszámla

18-26

 

264 Ft

7.

UniCredit

Trendy

18-26

Letölthető kisokos

649 Ft

 

Az egyértelmű győztes az Erste Bank, a hihetetlenül olcsó diákszámlájával, illetve az értékes nyereményeikkel is.

Hogy mennyit spórolsz az Erste Bank diákszámlájával a legdrágább bankhoz képest? 649 Ft-17 Ft=632 Ft /hónap, tehát évente 7584 Ft-ot! Hogy ez az összeg a Te bankszámládon mínuszban vagy pluszban fog megjelenni, az csak a Te bankválasztásodon múlik!

Hogy az így megspórolt pénzzel mihez kezdesz? Ne feledjétek, sok kicsi sokra megy: nyaralás a haverokkal, buli, könyvek, ruhák? A döntés a Te kezedben van! :)

diak.jpg

Forrás: thelmagazine.com

Amennyiben felvételt nyertél az általad kívánt intézménybe, GRATULÁLUNK! :) Innentől kezdve Téged egy gondtalan, élményekkel teli nyár vár, gólyatáborral, ezernyi új ismerőssel.

Azonban abban az esetben sem szabad elkeseredned, ha nem nyertél felvételt egyik általad választott iskolába se, mert rengeteg lehetőséged van kijavítani a csorbát!

Hogy tisztában legyél az összes felsőoktatási intézmény ponthatárával, kattints a linkre: http://www.felvi.hu/bin/content/vonal13a/index.html

 

Lehetőségek:

 • Fellebbezés:

Beadhatsz a Felvi irodájánál pontszám felülvizsgálati kérelmet, de a legjobb, ha ellátogatsz panaszoddal (jogos, megalapozott panaszoddal) az irodájukba, és ott pontosan tájékoztatnak arról, hogy mit kell tenned, hogy megoldódjon a problémád.

Ha bármi kérdésed van, ügyfélszolgálatukon is elérheted őket.

 • Pótfelvételi:

Már javában tart a pótfelvételi időszaka is, mely lehetőséget ad arra, hogy ha nem vettek fel sehova, akkor még jelentkezhetsz. Nagy része a pótfelvételinél indított szakoknak költségtérítéses, így mindenképp érdemes átgondolni, hogy mi az, amit szívesen tanulnál. 

Mik a teendők?

Nézd meg, hogy megvan-e a megfelelő pontszámod a jelentkezéshez. Ellenőrizd a pótfelvételiben meghirdetett szak ponthatárát (nagyrészt fizetős), körülbelül hasonló ponthatárra számíthatsz a pótfelvételin is (inkább magasabbra, alacsonyabbra nincs esély). Ennél az eljárásnál ugyanúgy mindent csatolni kell, ahogy a rendes felvételihez, mivel ez jogilag egy teljesen új eljárás.

Nincs pótlási lehetőség sem, tehát mielőtt elintézed az e-felvételit (csak online lehet jelentkezni!!!), ellenőrizd le, hogy minden szükséges dokumentumot csatoltál-e.


Pótfelvételit kizárólag az tehet, akit nem vettek fel sehova az általános eljárásban, vagy egyáltalán nem is jelentkezett. Aki beadta a lapot, de nem vették fel, az természetesen bármilyen szakra pályázhat, függetlenül attól, hogy egyébként mit jelölt meg korábban.

Fontos, hogy átgondoljátok otthon családdal, hogy a költségtérítéses szak belefér-e az otthoni költségvetésetekbe, illetve, ha nem, akkor milyen egyéb lehetőséged van a továbbtanulásra (pl. Diákhitel 2, mely csak képzésre fordítható előnyös hitelt nyújt a tanulni vágyóknak).

Határidő: 2013. augusztus 12.

A pótfelvételiről hivatalosan és bővebben az alábbi linken írnak, olvassátok el ezt is, hogy ne ejtsetek hibát a jelentkezésnél!

http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/Felveteli_2013P/2013P_potfelveteli_20120726.pdf

Hajrá, szurkolunk Nektek! :)

Vágjunk is a közepébe! Ezen a héten az Unicreditnél és az FHB-nál jártunk!

Az Unicreditnél általában meglepően kicsik a bankfiókok, ami kicsit furcsa volt az elején, ennek ellenére biztosítanak a tárgyalás közben ülési lehetőséget, amit egy hosszas belvárosi túra után az ember igazán tud értékelni (OTP Ferenciek téri bankfiókjában nincs erre lehetőség). Az ügyintéző kedves volt, de mindennek utána kellett néznie, magától nem nagyon tudott információt mondani. Telefonon is megkerestük őket, ami nagyon lassúnak bizonyult (főleg a többihez képest), sokat kellett várnunk a vonalban. Az FHB Bank látogatásánál nagyon segítőkészek voltak és kedvesen viselkedtek, a diákszámla csomag arculata pedig szerintem nagyon találó – nagyon jó, hogy ilyen lendületesen fiatalos. Telefonon is gyorsan sorra kerültem, egyből megoldást találtak a problémámra („elfelejtettem a PIN kódom”).

Most jöjjön a már ismert táblázat, csak most az Unicredit és az FHB diákszámláiról:

 

UniCredit TrendY

FHB Hello

Kor

18-26

14-24

Havidíj

99 Ft

-

Kártya, számla díja

díjmentes Mastercard bankkártya + forintalapú számla (csak az első évben, utána a kártya díja 1950 Ft!)

a PayPass kártya díja 2900 Ft-os tagsági díjjal igényelhető

díjmentes Maestro bankkártya + forintalapú számla (csak az első évben, utána a kártya díja 1510 Ft!)

Pénzfelvétel

2 belföldi készpénzfelvétel havonta bármelyik UniCredit ATM-ből ingyenes

3 belföldi készpénzfelvétel havonta bármelyik ATM-ből ingyenes

Internetes bank

ingyenes

ingyenes

Telefonos bank

ingyenes

ingyenes

SMS

ingyenes

kedvezményes havidíja: 175 Ft; az SMS-ek díja: 20 Ft/db

Utalás díja (interneten keresztül)

0,2% (minimum 150 Ft-ot, maximum 6000 Ft)

0,2% (minimum 27 FT, maximum 6000 Ft)

 

Összességében arra jutottunk, hogy találunk ennél jobbat is ;)

Jöttünk, láttunk… az MKB és az OTP banknál jártunk

A mostani poszttal megkezdődik sorozatunk, ahol is különböző bankok szolgáltatásait és feltételeit vizsgáljuk meg, hogy megkönnyítsük a döntéseteket. Minden posztban két nagyobb bankot veszünk nagyító alá; ezeket meg is látogatjuk, felhívjuk, hogy teljes képet tudjunk nektek mutatni.

Első napunk az MKB Bank meglátogatásával telt, ahol is gyorsan sorra kerültünk, nem volt hosszú várakozási idő sem. Az ügyintéző készséges volt, minden információval ellátott minket a diákszámlákról (tesóm nevében érdeklődtem az adott csomagról).  A telefonos ügyfélszolgálatnál is gyorsan kerültünk ügyintézőhöz, mivel a folyószámla kötés során egy kódot is kaptunk, mellyel szinte minden ügyünket el tudtuk intézni telefonon is (ezt hívják náluk TeleBankárnak). Ugyan ezen a napon látogattunk el egy OTP Bankfiókba is, ahol hihetetlen módon, csak egy ügyintéző ült. Így a várakozási idő elég magasra ugrott (kb. 25 percet vártam a sorra kerülésre).  Az ügyintéző türelmes és kedves volt, de korántsem vezetett annyira bele a csomag rejtelmeibe, mint az MKB-s ügyintéző: csak egy OTP Junior számlacsomagról szóló szórólapot kaptunk, ahol a részletes kondíciók nem kerülnek kifejtésre. Telefonon keresztül itt is gyors volt az ügyintézés.

A két csomag, az MKB Student, és az OTP Junior diákszámlák kondícióit ebbe a táblázatba szedtem össze, hogy átláthatóbb legyen a dolog:

 

MKB Student

OTP Junior

Kor

14-24

14-24 *

Havidíj

50 Ft

-

Kártya, számla díja

díjmentes Mastercard bankkártya + forintalapú számla (Ha PayPass kártyát szeretnél, annak az éves díja 590 Ft)

díjmentes bankkártya + forintalapú számla

ingyenes paypassTM  funkció

 

Pénzfelvétel

2 belföldi készpénzfelvétel havonta bármelyik ATM-ből kedvezményesen

1 belföldi készpénzfelvétel kedvezményesen havonta OTP ATM-ből

Internetes bank

ingyenes

havidíjmentes Junior Light: az OTPdirekt szolgáltatások közül kettő ingyenes

Telefonos bank

ingyenes

havidíjmentes Junior Light: az OTPdirekt szolgáltatások közül kettő ingyenes

SMS

ingyenes

Junior Extra (190 Ft) igénybevételével heti kettő egyenlegértesítő ingyenes, és az összes OTP Direkt szolgáltatás is

Utalás díja (interneten keresztül)

Utalás 30 000 Ft-ig díjmentes

 

 

*a fiatalabbaknak, egészen hét éves kortól is lehetőségük van hasonló feltételekkel bankszámla igénylésére – nyilván szülői felügyelettel :)

Összességében megállapíthatjuk, hogy lassan az ingyenes diákszámláról lemondhatunk – minden eddig vizsgált bank sajnos valamilyen díjat felszámol még nekünk, fiataloknak is :(

Szandi89 2013.07.04. 17:43

Soha nem késő...

…váltani. Az utóbbi időben főleg abban segítettünk Nektek, hogy  a rengeteg továbbtanulással kapcsolatos információ tengerében eligazodjatok :) Reméljük jól sikerültek az érettségik, és egy kicsit mi is hozzájárultunk, hogy nyugodtabban teljen ez a stresszes időszak!!!

Na de most térjünk rá a címünkre: tényleg soha nem késő váltani?

Tényleg. Legyen szó lakásról, barátról-barátnőről :P, munkahelyről, iskoláról, bankszámláról, telefonszolgáltatóról; ha nem vagy elégedett, váltani kell.

Nem szabad abba a hibába esni, hogy maradsz valaminél megszokásból, vagy mert macerás a váltás.  Mérlegelj és járj utána, hogy milyen lehetőségeid vannak a váltásra. Ha nem megfelelőek a feltételek (pl. diákszámlának van havidíja, átutalásért sokat kell fizetni, netbankár szolgáltatásért, sms szolgáltatásért, telefonon keresztül való ügyintézésért külön havi díjat számolnak fel), amivel jelenlegi bankod rendelkezik, akkor meg kell fontolni a váltást egy olyanra, ami jobb szolgáltatást nyújt számodra. Ebben próbálunk Nektek az elkövetkezendőkben segíteni, ugyanis elindítjuk a Nagy Kutatásunkat:

 • hol a legjobb a diákszámla (ár-érték arányt, szolgáltatás minőségét, internetes ügyintézést figyelve)
 • hol a leggyorsabb és legkészségesebb a személyes ügyintézés
 • milyen a telefonos ügyfélszolgálat és ügyintézés.

Kövessetek minket továbbra is, mert innentől kezdve lesz igazán izgalmas a helyzet! :)

Gondolom már nektek is elegetek van az állandó tanulásból, izgulásból – szóval, ha már minden vizsgán túlestetek, itt az ideje a lazításnak :) ! Összeszedtük nektek azokat az őrületeket, amiket tudtok csinálni az elkövetkezendő időszakban, ameddig még igazán két lét között ingáztok – a még nem egyetemista, de a már nem gimnazista között! :)

Fesztiválozzatok! Fogd a barátaidat, vegyetek egy sátrat, fel a hálózsákkal, és hódítsátok meg a fesztiválszezont! Tiétek a nyár, ráadásul a fesztiválozást low-budget-ből is meg lehet oldani! :) Ezen a linken majdnem az összes rendezvényt megtaláljátok!

Szabaduljatok ki otthonról! Pattanjatok bringára, menjetek el koncertekre, túrázzatok a haverokkal, elég volt a könyv felett ülésből! Térjetek vissza kedvenc sportjaitokhoz, ha eddig a nagy tanulásban kihagytátok volna! A linken további tippeket is kaptok, hogy mit csináljatok a hétvégén!

party.jpg

Tervezzetek családi programokat! Mivel sokan nem a szülővárosukban találnak iskolát, ezért fontos, hogy az előtte lévő nyarat ne csak a barátokkal, de a családoddal is kellemesen töltsétek el. Vidámpark, kultúra, városlátogatás! A legjobb, a három együttesen:menjetek el egy idegen városba, és nézzetek meg mindent, amit a szülőkkel nem néztetek meg! Túrázzatok borospincék környékén, abból mindig jó sztorik születnek :)

Hogy ezt a rengeteg szórakozást miből tudjátok finanszírozni? Ha szüleidtől nem kapnátok elegendő zsebpénzt, akkor bizony a kevésbé kellemes megoldást kell választanotok: diákmunka! Kezdjetek el többen egy helyen (szórólapozás, hostesskedés) dolgozni, és úgy az is egy nagy buli lesz! :) Mi Krisztivel mindig együtt dolgoztunk, és tök jól éreztük magunkat! :)

Kövessetek minket továbbra is!

Sziasztok!

Most, hogy a leggyakrabban választott képzések kevesebb állami támogatású hellyel indulnak, igencsak fontossá vált egy olyan második opció a képzés finanszírozására, mint a Diákhitel 2. (Nálunk még ez nem így volt, úgyhogy jól utánajártam, hogy hogy is mennek a dolgok mostanában.)

A hitel felvételéhez nem kell fedezet, kezes – bárki felveheti, aki felsőoktatási intézményben tanul költségtérítéses képzésen. A Diákhitel 2 nem szabad felhasználású hitel, mint elődje, a Diákhitel 1 – ennek az összege csak képzési költségre fordítható.

Hogy nehogy bajba kerülj a nagyobb összeg láttán (nehogy elszaladj vásárolni :P), ezért a Diákhitel2 közvetlenül a felsőoktatási intézményeknek kerül átutalásra, így a hallgatók direkt módon nem kerülnek kapcsolatba a kölcsönnel. Az állami részösztöndíjas és önköltséges képzésre felvételt nyert hallgatók számára elérhető hitelnek nincs felső határa. Az igénylő maximálisan akkora összeget vehet fel, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettsége – tehát amekkora a tandíja.

diákhitel.jpg

Fontos tudni , hogy a hallgatói jogviszony megszűnése után, de legkésőbb 35 éves korig el kell kezdeni a törlesztést, és korlátlan lehetőség van az előtörlesztésre is – ha egyszer esetleg nagyobb összeghez jutsz, vagy elkezdesz dolgozni, akkor van lehetőséged erre is.

Az igénylésről: a szükséges adatlapokat a Diákhitel honlapjának online hitel ügyintézési felületén, a Diákhitel Direkten keresztül lehet kitölteni, melyeket a nagyobb postahivatalokban, illetve az együttműködő bankok, takarékszövetkezetek kijelölt fiókjaiban kell leadni.

Nyilvánvalóan csak végszükség esetén vegyünk fel hitelt, hiszen alapvetően nem jó dolog senkinek sem tartozni – de jó tudni, hogy van lehetőség arra, hogy tanulj akkor is, ha perpillanat nem engedheted meg magadnak a képzés összegét.

További információk:

http://www.diakhitel.hu/index.php/hu/diakhitel-20/erdeklodom/miert-elonyos-a-diakhitel2

Puszi Nektek, aztán csak okosan!

Most pedig szépen egy „Tedd!” és egy „Ne tedd!” listán sorba vesszük, hogy hogyan is kéne kinézni, viselkedni egy szóbeli vizsgán; ne nevessetek, a benyomás is nagyon számít a vizsgákon! :-)

diakszamla.jpgForrás: bentbutnotbroken.org

 1. 1.    Öltözködés:

Tedd:

 • Konzervatív, elegáns öltözet – fiúknál öltöny, lányoknál blúz és szoknya.
 • Ha meleg van, akkor persze mindez legyen rövid ujjú ing és blúz, mert az első hogy Te kényelmesen érezd magad szóbeli közben!
 • Legyél ápolt, de hidd el: a szóbeli nem címlapfotózás, és nem is vörös szőnyeg – a kevesebb néha több, és úgyis a tudásodat fogják osztályozni, az elegancia csak a tisztelet megadásának a jele, ezért nem hagyható el.

Ne tedd:

 • Ne légy igénytelen, ápolatlan! Az ilyen külső nem jó belépő egy szóbelin!
 • Lányokon ne legyen miniszoknya, túl durva smink, és platform magas sarkú cipő – ugyanis ez tud kellemetlen szitukat okozni :D 

 

 1. 2.    Viselkedés:

Tedd:

 • Beszélj érthetően (ne túl halkan), és légy udvarias a bizottsággal (köszönést ne feledd)!
 • Légy összeszedett – nincs sok dolog, amit bevihetsz a szóbeli terembe, de azért: telefont kapcsold ki, sminket ne vedd elő, ne unatkozz feltűnően, míg a társad felel!

Ne tedd:

 • A túlzott magabiztosság és lazaság visszatetsző is lehet, tehát viselkedj visszafogottan!
 • Ne nyilváníts véleményt az általad kihúzott tételről hangosan – semmi káromkodás, pisszenés, örömujjongás – fogadd el, hogy ez van, nincs mit tenni! Ha túlzottan örülsz vagy bánkódsz, akkor a vizsgabiztosok akarva-akaratlanul is ehhez mérten várják majd el a teljesítményedet!

 1. 3.    Szóhasználat:

Tedd:

 • Fogalmazz egyszerűen a feleleted alatt, hiszen a bonyolult és összetett mondatokba könnyebben belezavarodhatsz, és ha nem rendelkezel kiemelkedő kommunikációs készséggel, akkor bizony abból nehéz kikecmeregni!
 • Próbálj a témához megtanult (megfelelő!) kifejezéseket belecsempészni a mondandódba, hogy lássák, hogy felkészült vagy!

Ne tedd:

 • Ne használj szlenget. Remélhetőleg ezt nem kell magyarázni, hogy miért ne :D
 • Kerüld az idegen kifejezéseket – inkább használd a megfelelő magyar szót ezekre! :D

 

Sikeres szóbeli vizsgát Nektek!!

 

A szóbeli tételekre sajnos nem tudunk egységes tippet adni, hiszen tanár és iskolafüggő, hogy az adott tantárgyakból (magyar, angol, történelem) miket választanak ki a végső megmérettetésre. Ezzel szemben összegyűjtöttünk pár tippet a kidolgozás és a tételek megtanulásának könnyítésére :) Plusz összegyűjtöttünk pár honlapot, ahonnan megbízható adatokat nyerhetsz a tételekhez :D

Vegyük először a tippeket:

 • Mielőtt kidolgozol egy tételt, tedd magad köré a tankönyvet, az esetleges forrást, a géped is legyen a közelben – bármi kérdés merül fel benned, rákereshetsz a neten, tehát minden szükséges tudást elérhetsz fél pillanat alatt :)
 • Először vázlatosan dolgozd ki a tételt, hiszen sokkal többet segít az, ha tudod a főbb pontokat, a lényeget - hidd el, így később könnyebb lesz összefüggő szövegben is elmondanod!
 • Logikusan építsd fel a tételeket (bevezetés, a tételben meghatározott kérdésre a válaszadás, mint tárgyalás, és legyen befejezése is a mondandódnak (pl. saját vélemény)
 • Ne szó szerint tanuld meg a tételeket, mert ha a nagy izgalomban megakadsz, akkor nehezen fogsz visszatérni az eredeti szöveghez – ebben segít a vázlatos tanulás is!
 • Ásd bele magad a témába! Olvass utána az írónak, költőnek, eseménynek, korszaknak – nem kell megtanulni ezeket az érdekességeket, de sokkal biztosabb alapon fog állni a tudásod, ha Te is érzed, hogy sok mindent el tudsz mondani az adott témáról!
 • Szóbeli előtt van időd felkészülni, ne izgulj, van idő összeszedni a gondolataidat! Ott is írd le vázlatosan, hogy mit szeretnél elmondani – jegyzeteld le az esetleges évszámokat is, hogy azokon ne kelljen a bizottság előtt gondolkozni!
 • Gyakorolj! Mondd fel magadnak, vagy valakinek a tételeket, hidd el, magabiztosabbá tesz!

Honlapok, amik segíthetnek:

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2013/4/3/Erettsegi_elokeszito_2013_NXYG41 - Az Eduline egy ingyenes előkészítőt indított, csak Nektek! Érdemes feliratkozni a hírlevelükre is! :) Nagyon jók ezek a videók!

http://erettsegi24.hu/kiemelt-hirek/kidolgozott-erettsegi-tetelek/ - ingyenesen elérhetőek a főbb tárgyakban az érettségi tételek!

http://erettsegizz.com/erettsegi_tetelek/ - régebbi tételek, de a témák nem sokat változtak azóta! :) Nyelv és természettudományi tárgyak is megtalálhatóak!

http://kidolgozott-erettsegi-tetelek.blogspot.hu/ - itt is megtalálsz minden „finomságot” – ez vázlatos leírás!

http://tartalom.netlap.net/ - életműveket találsz itt írókról és történelem tételeket! :)

Puszik!

Régebbi posztunkban már adtunk tippeket a különböző források, segédeszközök használatával kapcsolatban, de most összeszedjük nektek egybe, hogy hogyan is lehet a leghatékonyabban élni ezekkel a lehetőségekkel!

diák7.jpg
Forrás: www.eduline.hu

A tanuláshoz is használd a gyűjteményeket (atlaszokat, könyveket, függvénytáblázatokat)! Minél többet forgatod őket, annál több információt tudsz belőlük kifacsarni, ráadásul annál gyorsabban is tudod használni őket élesben!

Esszéírásnál használd ki a forrásban említetteket! Említsd meg, hogy mit használtál fel a forrásból, tehát az „amint azt az 1. forrás is írja” kifejezések használatától ne ijedj meg! A lényeg, hogy jó helyen használd a forrásokat és mellette tudd csillogtatni a tudásodat is!

Ne idézz szó szerint – az olyan, mintha nem tudnád kitölteni az oldalt a saját gondolataiddal, szavaiddal, inkább csak hivatkozz rá!

Mateknál mindig írd le a képletet, amit használsz, behelyettesítés nélkül is! Lehet, hogy ezért is kapsz külön pontot!  :)

Nézd át a javítókulcsokat – mire adnak pontot az írásbeli érettségiknél. Fontos, hogy tudd, hogy kell-e képletet felírnod, egy miért-es válaszra milyen stílusú indoklást fogadnak el, stb. Sok pontot szerezhetsz azzal, hogy ismered a rendszert!

Ezen a linken találhatsz feladatokat és javítókulcsokat! Gyakorlás a tudás anyja ;)

Kitartás!

Puszi

Most, hogy elkezdődtek az írásbeli érettségik, egy nagyon fontos dolgot kell az izgulós vizsgázóknak leküzdenie: a lámpalázat, hiszen az sok mindent elronthat (persze amikor egy izgulós diák ezt meghallja, akkor csak még jobban bestresszel :D).

Mivel én is izgulós vagyok, megpróbáltam összeszedni azokat a tippeket, amik nálam vagy ismerőseimnél működtek! Remélem, segítenek :)

diák6.jpg
Forrás: http://www.karrierkod.hu

A magabiztosság nagyon fontos (mert ez segíti kordában tartani a stresszhormonokat) és ezért megoldás is lehet a problémára. Különböző gyakorlatok vannak a magabiztosság növelésére (buzdító beszéd otthon szüleidtől, testvérektől, barátoktól, hogy minden rendben lesz, az eddig megszerzett tudás nem vész el, nincs mitől félni).

Légy felkészült, így kisebb az esélye, hogy belesülsz egy mondatba, előadásba! Ne magolj, mert ha hirtelen leblokkolsz, akkor meg fogsz akadni, ha nem jut eszedbe a következő szó! Értsd meg a témát, találd meg az érdekes részeit, és azokra összpontosíts! Így ha megakadsz, akkor is tudsz valami érdekességgel szolgálni a hallgatóságnak!

A relaxálás egy nagyon jó módszer a feszültség legyőzésére – ezt meg kell tanulnod alkalmazni. Gyakorlatokat akár a neten is találsz, de ha ezt szeretnéd összekötni a mozgással is, akkor a jóga a legmegfelelőbb módszer a számodra!

Az egészséges táplálkozás és a testmozgás is jó hatással van a tanulásra! Az aktív pihenés sokkal többet ér, mintha leülsz a tv elé kikapcsolódni! Ép testben ép ész ;)

Érdemes elolvasni azt is, hogy mi megy ilyenkor végig a testedben – ha tudatosítod a probléma gyökerét, könnyebb lesz leküzdeni! Itt van egy cikk, amiben leírják az egész folyamatot, olvasgassátok, hátha segít! :)

Puszi :*

Szandi89 2013.04.29. 12:17

Tippek diákoktól

Megkérdeztük a már „éretteket”, elmesélik a tippjeiket!

Úgy gondoltuk, hogy nagy segítség lenne Nektek olyan diákoktól hallani igazán hasznos tippeket, akik már túl vannak az egyik legnagyobb megpróbáltatáson – az érettségin. Kipróbált apróságok, trükkök, vicces történetek - olvass tovább és mindent megtudhatsz ;)

diák5.jpg

Forrás: http://www.humorsarok.com

Kriszti (21, SOTE)

„Írásbelin tényleg használjátok ki az atlasz adta lehetőségeket! Nekem a töri érettségim azért is lett többek között ilyen jó (96%), mert előtte lévő héten átnéztem, hogy mit-hol találok meg az atlaszban – így az érettségin már egyszerű dolgom volt! :) Ugyanez vonatkozik az irodalomra és a matekra is – nézzétek át a szöveggyűjteményeket, - a függvénytáblázatot is!”

Niki (20, BCE)

„Nálunk szóbelin az egyik lány a várakozás közben elővette a tükrét és elkezdett vadul sminkelni… szerintem ezt SEMMIKÉPP ne tegyétek :D Amúgy is a szóbelire inkább próbálj meg finom sminkkelés ne platform cipőben megjelenni – hiszen itt nem a magasságod és az alapozód fog számítani! Persze igényes legyél (ünneplő, vagy ha van, akkor egyenruha), de ne úgy dobd be magad, mint egy esti buliba!”

Ádám (19, BGF)

„Vigyél magaddal rágcsálnivalót (csokit, szőlőcukrot) és innivalót az írásbelire! Ha valamit nem tudsz, haladj tovább, majd visszatérsz rá, ha marad időd a végén; mert ha ráfeszülsz egy feladatra, és nem engeded el, akkor a többit sem fogod tudni megcsinálni, mert kicsúszol az időből! Vigyél órát magaddal, hiszen a telefonodat nem nézheted érettségi közben, azokat kikapcsolva le kell adni előtte! Folyamatosan kövesd az időt, hogy mennyi időd van még hátra!”

Tamás (20, ELTE)

„Olvasd el az adott feladatot és az instrukciókat legalább kétszer, és értelmezd is azokat! Én ezen buktam 5 pontot a matek érettségi egyik feladatában, hogy nem a kérdésre válaszoltam! Tehát mindent olvass el figyelmesen! Figyelj nagyon az időbeosztásra is, arra válaszolj először, amire biztosan tudod a választ!”

Szerintem a legfontosabbakat már említették a többiek, én már csak annyit fűznék hozzá, hogy a tanulást ne vidd azért túlzásba! Aludd ki magad a vizsga előtt, ne tanulj egész éjszaka!Inkább kipihenten, koncentráltan menj vizsgázni, minthogy kávétól és energia italtól csak pillanatnyilag felpörögve!

Indulhat a tanulás :P, csak ügyesen :)

Puszi!

Bizony, ez egy fontos fordulópontja az elkövetkezendő időszaknak: tanulni és tanulni kell, nap, mint nap, magadtól, a sikeres érettségi biztosabb elérésének érdekében. Valljuk be, a nagy szabadsággal, amit az érettségi szünet miatt kapsz, hogy fel tudj rá készülni, nagy lustaság is párosul: ez egyre jobb, tavaszi idővel egyenes arányosan csökken a tanulási kedv.

Soha nem értettem azokat, aki képesek voltak éjszakákon át, több hetet készülni egy-egy dolgozatra – én inkább a rövidebb ideig tartó, de hatékony tanulás híve voltam. Hogy hogyan is lehet megtalálni, hogy mi számunkra a legjobb tanulási tipp? Mivel mindenkinek más jön be, először is nézzük át, hogy mikből lehet válogatni!

Vázlatírás – miközben olvasod az anyagot, kijegyzeteled a lényeget – ez a lényeg kulcsszavakra, logikai összefüggésekre és (talán csak általad) érthető gondolati vonalra épüljön fel! Semmiképp se legyen másolás a dologból, hiszen azzal csak magolnánk, pedig az értő tanulás sokkal hatékonyabb! Ezt a tippet leginkább a vizuális típusoknak ajánlanám, hiszen aki előtt megmaradnak a kulcsszavak, az már könnyebben tud visszaemlékezni a könyvre is.

Tanulás hangosan – Minden fejezet után összefoglalod szóban magadnak a lényeget. Ezzel megpróbálod feldolgozni a rengeteg beérkezett információt, válogatod azt, és a hangos felmondásnál az a jó, hogy egyből ellenőrzöd magad, hiszen hallod, hogy mennyire megy jól az adott fejezet, így tudod rögtön korrigálni is a hibáidat.

Aktív pihenés - A tanulási etapok között tarts szünetet is: például nagyon jó, ha elkezdesz reggel tanulni, ebéd előtt sportolsz egy kicsit (futás, aerobic, kondi, stb.), majd egy kis pihenés után állsz neki a délutánnak. Az aktív pihenéssel több energiád marad délutánra is, és sokkal jobban tudsz majd koncentrálni a tanulnivalóra is! :)

Időbeosztás – Érettséginél (ha nem volt előrehozottad) 5 tárgyra kell felkészülnöd körülbelül egy hónap alatt. Nehéz időszak ez, főleg, ha nem csinálsz időbeosztást, amihez tudod tartani magad. Napról-napra be kell osztanod, hogy mivel és mennyit foglalkozol. Én egy post-it naptárt készítettem a falamra anno, és nagyon jól bevált – amint végeztem valamivel, eggyel kevesebb post-it volt a falamon :)

Ismétlés – Habár ovis dolognak tűnik, az „Ismétlés a tudás anyja” mondás nem véletlen vált közhellyé: bizony hagyj időt magadnak az ismétlésre is! Ha töriből átvettél egy korszakot, vázlataid alapján haladj rajta végig újra, hogy még jobban rögzüljenek a tények a fejedben!

Zene – Sokan tanulnak úgy, hogy közben megy a tv vagy zene. A zenét nem tiltanám, hiszen az csak egy aláfestést ad a tanuláshoz (már ha nem őrjöngve ordítjuk a szövegét az asztalon állva), de a tv-t és a filmnézést tanulás közben abszolút tiltólistára venném. Nem tudsz koncentrálni 100%-san, ha közben más is megy, amire figyelsz. Bizonyos zenék állítólag még kifejezetten jó hatással is vannak a tanulásra, ilyenek például: Monteverdi, Purcell, Vivaldi, Bach, Händel és Pergolesi.

Magolás – Legyen mindannyiunk számára tabu! Nem kifizetődő, és borzasztóan kínos helyzetekbe hozhat egy vizsgán (amikor kihagysz egy fontos szót, mert nem jut eszedbe, és mondatod elveszti értelmét)!

Jó tanulást, sikeres vizsgákat Nektek!

Puszi :*

Szandi

Újabb év, újabb szabályok – már lassan így tudjuk jellemezni a pontszámítás és az egyetemek, fősulik körüli folyamatos fejlesztéseket, változásokat. 2013-ban sem lehet ez másképp – nem csak a most felsőoktatási intézménybe felvételizőknek, de a mesterképzése jelentkezőknek is hasznos átnézni az új szabályokat.

Nézzük át először is, hogy mire kell figyelniük a hamarosan érettségiző diákoknak! A maximum pontszám maradt az 500, ebből 400 pont az eddig elért tanulmányi (11. és 12. év végi jegyek) és az érettségi eredmények, a másik 100 pontot pedig nyelvvizsgával, emelt szintű érettségivel és versenyeken elért helyezésekkel lehet elérni.

A tanulmányi pontokat (200 pont) az utolsó két év tárgyai adják: magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv (vagy ennek hiányában nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy természettudományi tantárgy utolsó két év végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel.

Az érettségi eredményekből jön össze a másik 200 pont, itt a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik egész számra. Itt vigyázzunk: amilyen egyetemre, fősulira, képzésre jelentkezünk, az meghatározhatja, hogy milyen tárgyakat fogad el: ezek a kötelező érettségi tárgyak.

D_ATI20120507007_800x533.jpg

Forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu

A plusz 100 pontot megszerezhetjük emeltszintű érettségivel (ez darabonként 50 pontot jelent), de vigyázzunk: csak azok a tárgyak elfogadhatók, amiket az adott egyetem kötelező, vagy kötelezően választható érettségi tárgynak határoz meg. A plusz pontot még az eredményhez is kötik: ha emelt szinten nem éred el a 45%-ot, akkor búcsúzhatsz a plusz ponttól is L

Az OKTV eredményekért is plusz pont jár, ez most 80 helyett (maximum) 100 pontot jelent. Az 1-10. helyezett 100, a 11-20. helyezett 50, a 21-30. helyezett pedig 25 pluszpontot kap. Nyelvvizsgáért továbbra is maximum 40 pont jár. Egy középfokú (B2), komplex nyelvvizsgáért 28, egy felsőfokú (C1), komplex nyelvvizsgáért pedig 40 pluszpontot kaphattok. Ugyanabból a nyelvből csak egy nyelvvizsgáért kaphattok pluszpontot.

Ezen kívül még pluszpont járhat hátrányos helyzetért, kiemelkedő sporteredményért és szakképesítésért is.

Ezen a linken elértek egy 2013-as pontszámítási kalkulátort, hogy meg tudjátok becsülni leendő pontjaitokat. Egy jó tanács: csináljatok egy legrosszabb esetet, hogy hova kerülhettek be, ha minden vizsgátokon rossz passzban vagytok: így felkészültök és mindenképp’ pozitív csalódás fog érni Titeket a valós eredményeknél ;)!

Puszik :*

Szandi89 2013.03.29. 16:54

Fontos oldalak

Pálinkás jó reggelt mindenkinek :) 

A fontos dátumok sora után nézzük most át azokat az oldalakat, ahol segítséget kaphattok rajtunk kívül, kicsit hivatalosabb formában. Meg is vizsgáltuk ezeket a honlapokat :)

rajt.jpg

http://www.felvi.hu/

A felvi.hu az egyik legnagyobb hivatalos portál, ami nem csak Nektek, felvételi előtt állóknak segít mindenben, hanem a diplomázottaknak is. Mindent megtalálhattok a szolgáltatások listáján: iskolai rangsorokat, előző évi ponthatárokat, illetve az e-felvételit is. Ha belekeveredtetek a felvételi pontszámításba, akkor arra itt van egy nagyszerű pont kalkulátor is.

http://eduline.hu/

Hasonló oldal az eduline.hu, mindenképpen ajánljuk a felvi mellett. Nagyszerű cikkeket olvashattok, itt leginkább az aktuális történéseket tudjátok követni.

http://www.sulioldal.hu/

http://www.oktav.hu/index.php?akt_menu=78&gclid=CKGxz8iD1LUCFcVb3god5XEA-Q

A suli oldalon és az oktav weboldalán a 2013. évi képzési lehetőségeket is figyelemmel követhetjük, illetve a pályakezdő állásokat is.

Ne feledjétek a pályaválasztási tanácsadás fontosságát sem, ha tudtok, menjetek el, akár osztályszinten is, hogy kiderüljön, hogy ki-mire alkalmas a képességfelmérés alapján. Nem kell egy érettségire gondolni, csak a képességeiteket mérik fel. Emellett egy személyiség teszt kitöltése sem árt, hogy kicsit tisztába jöjjetek önmagatokkal.

Erre is találtok megoldást a felvi oldalán:

http://www.felvi.hu/felveteli/teszt

Puszi Szandi!

Sziasztok!

Egy hosszabb kihagyás után végre visszatérünk! Reméljük, sokan örültök ennek a ténynek :) . Ettől a naptól kezdve megosztjuk Veletek eddigi tapasztalatainkat és tippjeineket, hogy így segítsünk Titeket ebben a nehéz érettségis-egyetemi felvételis időszakban. Reméljük, hogy hasznos lesz számotokra a blogunk :)

No de vágjunk is bele! Nézzük át együtt, hogy mik azok a dátumok, amiket semmiképpen nem szabad elfelejtenetek! Írjátok fel őket a noteszetekbe, vagy a Google-naptáratokba, ezekről nem maradhattok le! Reméljük a március elsejei felvételire való jelentkezést könnyedén letudtátok! :)

bizi.jpg

Március 11. – Hitelesítés határideje

Amennyiben e-felvételiztetek, akkor hitelesítenetek kell a jelentkezést. Ezt úgy tehetitek meg, hogy kinyomtatjátok a hitelesítő adatlapot, és aláírva elkülditek az Oktatási Hivatal címére (1380 Budapest, Pf. 1190), vagy az egyik okmányirodában kapott kóddal jelentkeztek be az ügyfélkapun és a felvi.hu-n.

Május közepe - Regisztrációs csomag

Ekkor kapjátok meg a regisztrációs csomagot, amellyel ellenőrizhetitek, hogy minden adatotok, illetve szakválasztásotok egyezik az eredeti tervekkel.

Június 5. - Hiánypótlás

Június 5-ig kell elküldeni vagy feltölteni az időközben megszerzett dokumentumok másolatát (az utolsó féléves középiskolai bizonyítványodét, de lehet akár egy friss nyelvvizsga bizonyítvány másolata is).

Június 26-ig - Hiánypótlási felszólítás

Ha kaptok ilyet, ne ijedjetek meg, csak valamilyen adat hibásan lett megadva, vagy hiányzik egy papír, ezt még beküldheted, javíthatod a megadott időpontig!

Július 10. - Sorrendmódosítás, hiánypótlás

Eddig kell véglegesen elküldeni az eddig megszerzett bizonyítványokat, esetleges hiányzó adatokat, papírokat.  Ugyanez a határideje a sorrendmódosításnak is: még változtathattok a megjelölt szakok sorrendjén (nem vehettek fel új szakokat, csak a sorrenden változtathattok).

Ponthatárok kihirdetése, PontOttParti - július 24.

Egy adott napon derülnek ki a felvételi ponthatárok. Követhetitek neten a történéseket, de együtt is izgulhattok sorstársaitokkal élőben a POP-on. :) Ha esetleg valami nem úgy sikerülne, ahogy elképzeltétek (bár inkább ne legyen így!), akkor sincs még semmi veszve: 15 napon belül még tudtok fellebbezni.

Mivel sokan költöztetek fel vidékről Budapestre a suli miatt, gondoltuk, egy kis kalauzolás senkinek sem árt!:-) Nézzünk csak körbe, melyek azok a helyek, amik nincsenek benne az útikönyvekben, viszont meglátogatásuk kifejezetten ajánlott, ráadásul a pénztárcánk mélyére sem kell nyúlnunk miatta:P

Először is látogassatok el a 8. kerület egyik oázisába: piknikezzetek, vagy csak sétáljatok egyet a Pál utcai fiúkból is ismert Füvészkertben! Csodás növények, romantikus hangulat, meseszép környezet… mindez 0 Ft-ért! :)

Aztán nézzétek meg a Sugar!Shopot, ahol a zseniális design mellett a finomabbnál finomabb sütik világába csöppenthettek! A sütik ára 300 Ft-tól indul felfelé, ez nem sok egy Charlie és a csokigyár szintű helyhez képest :) Barátnőt elkápráztatni vagy szerelmi bánatot kiheverni… mindenre jó a CSOKOLÁDÉ! 

A Kopaszi gátat mindenképp meg kell látogatnia egy valamire való (újdonsült) pestinek! Nagyszerű beülős helyek várnak rátok, a Belga sörözőtől kezdve a Ponyvaregény kávézóig, a nagyszerű strand kajáktól az igazi különlegességekig, bármi! Itt viszont kicsit megpakoltabb tárcával kell érkezni, hacsak nem pakoltátok tele a táskákat a piknikhez való csirkecombokkal és málna szörppel! 

Ha azt mondjuk, Gül baba türbéje (egyik legszebb török emlékünk), már felkeltettük az érdeklődést, ugye? :) Rózsa Papa dervis (nevét a turbánján hordott rózsa miatt kapta) emléksírját találhatjátok itt, de nem is ez a lényeg: már az odavezető útért is érdemes ellátogatni ide, hiszen a Rózsadomb szűk, hangulatos, macskaköves utcája alapból elvarázsolja az embert. :)  Sokan ezt a környéket találják az egyik legkedvesebb helynek fővárosunkban :)

Reméljük tetszeni fognak ezek a helyek, és így segítünk egy kicsit gyorsabban megszerettetni Veletek ezt a pörgős várost!

Puszi Nektek!!!

Akik most kezdték el a nagy betűs ÉLETET, meglepődve szembesülhetnek azzal, hogy bizony mennyi pénzből is lehet megélni egy hónapban hallgatóként.

A heti legalább egy buli (és keveset mondtunk), a sok gyorséttermi kajálás, a random megiszunk egy pohárral mind-mind a pénztárcáink ellensége; nem is beszélve a rezsiről (ki gondolta volna, hogy a villany mindig ilyen sokba kerül?!).

Néhány tipp, hogy hogyan tudod lecsökkenteni a havi költségeidet – ezek kipróbált spórolások, becsszóra – működnek!

 • Habár mi is nagyon szeretünk buli előtt egy kellemes helyen iszogatni, de olcsóbban jössz ki, ha otthon iszogatsz – természetesen nem egyedül :) Áthívod a barátaidat, csináltok egy közös ital és rágcsálnivaló-bevásárlást, és máris több ezer forintot spóroltál!
 • Lakótársaiddal csináljatok olyan estéket, amikor együtt süttök-főztök a konyhában, ha többen esztek, olcsóbban jön ki a fejenkénti összeg; ráadásul egészségesebb is, mint bármilyen gyorskaja, plusz egy jó progi is!
 • Akármennyire is megkívánod a suli büféjének meleg szendvicsét, melynek illata valamilyen csodás módon mindig megtalál :) inkább csomagolj magadnak otthon tízórait vagy ebédet!
 • Ha vásárolni indulsz, előtte mindig készíts egy listát, hogy sok felesleges holmi ne kerüljön a kosaradba!
 • A fősuliba/egyetemre szükséges könyveket általában a felsőbb évesek eladják – mindig nézd a sulis fórumokat, így olcsóbban szerezheted be a szükséges vázlatokat, tankönyveket!
 • Kedves szüleid nyilván nem akarják, hogy a kicsi lányuk-fiúk éhen haljon a másik városban, ezért mikor hétvégén hazamész, nyilván felpakolnak majd lefagyasztott ételekkel, amiket bátran fogadj el, és vidd a kis cókmókoddal, mert így nem kevés pénzt tudsz megtakarítani!

Ha bármi egyéb tapasztalatotok, ötletetek van, írjátok meg kommentben, segítsünk egymásnak!

Aztán csak ügyesen: addig nyújtózzatok, ameddig a takarótok ér! :P

Előfordulhat az a helyzet, hogy szülői támogatás nélkül kell megoldani az egyetemi/főiskolai éveket. Ez korántsem könnyű, hiszen kell pénz a kolira/albérletre, plusz a megélhetésre is. Ezért is veszik fel sokan a kedvezményes diákhitelt, melynek előnyeit és hátrányait szeretnénk most pár pontban Nektek összeszedni:

A hitelt 10 tanulmányi félévre tudod felvenni, Te döntöd el, hogy a havi bontásban, vagy egyszerre szeretnéd megkapni a pénzt. Bármire elköltheted a kölcsönt, nem kell igazolnod, hogy iskolai dologra fordítottad az összeget. Az összeget is Te határozhatod meg (15 ezer, 21 ezer, 25 ezer, 30 ezer, 40 ezer vagy akár 50 ezer forint is lehet). A kamatot az első két évben a mindenkori minimálbér határozza meg, legutóbb a 8% volt a mérvadó.

Törlesztened a hallgatói jogviszonyod megszűnését követően, de legkésőbb a 40. életéved betöltése után kell elkezdened. Ez így mind nagyon kecsegtető, de azt ne felejtsd el, hogy úgy bele vágni a nagy betűs életbe, hogy egy hitel van a hátad mögött, még ha ilyen kedvezményes is, azt át kell gondolni! Számolni kell azzal is, hogy a minimálbér 8%-a nem kevés, ha egy kezdő fizetésből vonod azt le. Főleg, hogy év végén a kamatot tőkésítik, és így a következő évben már egy nagyobb összegre fogod fizetni a kamatot. (pl.: felvettem 200 ezer Ft-ot, ennek a 8%-a 16 ezer Ft, a kamat tőkésítése után már 216 ezer Ft, és a következő évben már ennek lesz a 8%-a, ami 17 ezer Ft, tehát folyamatosan nő az évek során.)

Ezzel szemben van egy előtörlesztés formája is a törlesztésnek, amivel a tőke nagyságát tudod csökkenteni, tehát a fizetett kamatot is; ez nagyon hasznos dolog, és ha dolgozol, akkor a tanulmányaid mellett is el tudod kezdeni visszafizetni a hiteled.

Ha érdekelnek a részletek, nézzétek meg az oldalukat:

 

Jó böngészést!

Sziasztok!

Most egy kicsit átveszem a szót Szanditól, és elmesélem, miket tapasztaltam gólyatáborban. Mint tudjátok, hozzánk is eljöhetnek egy nap a diákszervezetek és a különböző bankok, akik szeretnének Titeket arról meggyőzni, hogy náluk miért a legkirályabb diákszámlát nyitni. Nos, ezzel természetesen nagyon óvatosan kell mindig bánni, a legfontosabbat ne felejtsétek el:  mennyit kér a bank a különböző szolgáltatásaiért. Az előző posztokban már összegyűjtöttük Nektek az irányadó árakat, mi az, amiben az egyik bank jobbat nyújt kevesebbért, mint a másik; az már rajtatok múlik, hogy mit választotok! :)

A gólyatábor nekem immáron negyedjére is hatalmas élmény volt, remélem Nektek is tetszett! Tudjátok, hogy nagyon sok múlik azokon a szervezeteken, akik ezeket a táborokat csak a Ti kedvetekért szervezik meg, és azért, hogy könnyítsék a beilleszkedéseteket, egy a giminél/középiskolánál sokkal nagyobb közösségbe!

Reméljük az első benyomás egyelőre jó, de csak most jön a neheze; sokatok számára az önállóság kora… :)

Ehhez és a beiratkozáshoz sok sikert kívánunk, és ne aggódjatok, továbbra is számíthattok ránk, most jönnek még csak a tuti bulihelyek és a tuti spórolós tippek…! :P

Puszik!!!

Sziasztok!

Pont a minap beszéltünk Krisztivel, hogy mi jövőre már tényleg diplomások leszünk?! Hihetetlen gyorsan halad az idő, ezért mostani gólyák figyelem!!, élvezzétek az suli 3-5 évét!

Krisztinek jócskán kijut a gólyatáboros élményekből, hiszen ő mint vezető van jelen évről évre. Most sem lesz ez másképp!:-) Majd ő fog írni a gt-s élményeiről a köv. bejegyzésben..

Addig is egy kicsit nézzünk utána, hogy az újonnan felvetteknek mire érdemes felkészülniük, ügyelniük!

Barátainkkal egy kis időutazást tettünk: mi volt anno számunkra az újdonság...

-          Albérletnél és kolesznál is felmerül az utalás fontossága, melyet el tudunk intézni havonta a bankba bejárkálva, de egyszerűbb (és olcsóbb :)) megoldás a neten keresztül intézni ezt. Lehetőség van az ún. állandó utalásra is, amellyel az általad kijelölt időpontban mindig utalhatsz valakinek pénzt (pl. minden hónap 10-én a főbérlődnek a lakbért).

-          Bármilyen egyetemre/fősulira nyertél is felvételt, mindenféle utalást, a bukott krediteket (reméljük nem lesz ilyen!:)) az egyetem rendszerén keresztül (neptun, ETR) tudod intézni, melyhez egyből csatolnak is számodra egy gyűjtőszámlát, erről tudod rendezni a kötelezettségeidet az egyetem felé. Ezt általában neten keresztül teheted meg úgy, hogy a saját számládról utalsz pénzt a sulis gyűjtőszámládra. A közleményben meg kell adni majd egy azonosítót, de erről minden iskola honlapján találhatsz bővebb tájékoztatást, azt semmiképp ne feledd elolvasni!

-          Ha díjmentes a bankszámla-csomagodnál, akkor érdemes sms szolgáltatást is kérni a telefonodra, mivel az egyetemi bulik hevében nagyon könnyedén elhagyhatod a cuccaidat (de ne történjen ilyen…), viszont ha mégis és nem is veszed észre időben, akkor legalább egy sms tájékoztat arról, hogy esetleg megpróbálják használni a kártyádat; és abban a pillanatban már le is tilthatod! (persze inkább ne történjen ilyen, de jobb félni, mint megijedni!:))

-          Hogy könnyedén letilthasd a bankkártyád baj esetén, érdemes magadnál hordani a bank ügyfélszolgálatának telefonszámát!

-          Természetesen NE tárold együtt a PIN-kódodat a kártyáddal, hiszen ezeknél az új chip-es kártyáknál már nem kérnek aláírást, csak a kódot!!!

-          Mivel önállóbb lettél, könnyedén ki tudsz csúszni a pénzedből… sajnos tapasztalatból mondjuk! :( Ezért érdemes figyelni a kiadásaidat, akár írd is fel őket, hogy tisztában legyél, pontosan mennyi felesleges dologra is költötted el a pénzed! :D

Ezek csak a számlával és bankkártyával kapcsolatos jó tanácsok voltak, de majd még írunk nagyon sok mindenről, hogy minél jobban segítsünk Titeket a kezdeteknél, és higgyétek el, sok hasznos tippet szedtünk már össze az évek alatt :D

Bulizzátok még jól ki magatokat ebben a pár napban, hiszen utána kezdődik a hajtás! 

Rájöttünk, hogy a lángos készítés a Balcsi parton sem poén, szóval én most fagyit árulok itthon (ami azért nagyon király, mert magamnak olyan kelyheket állítok össze, hogy az valami csoda), Kriszti pedig hostesskedik :-P

A mai bejegyzésben a Budapest Bank és a Volksbank diákszámlái lesznek terítéken. Mindkettő banknál ingyenes a számlanyitás és a bankkártya is (ezt a jó pontot többek közt az Erste is tudja!), valamint a készpénzfelvételnél is egymásra hajaznak: havonta kettő pénzfelvétel ingyenes saját automatából. Ezzel azért a Budapest Bank vezet, mert jóval több ATM-mel rendelkezik, mint a Volksbank. Utalásoknál nagyjából hasonlók az összegek (Budapest Bank: 25Ft+0,25%/25 Ft+0,25%, Volksbank: 50 Ft/min. 75 Ft), viszont a Volksbank netbankár szolgáltatása fizetős (rossz pontL); az SMS szolgáltatás árát ezzel szemben csak a Budapest Bank kéri el egy standard havi összeg formájában.

Az eddigi bejegyzéseket összegezve, az Erste diákszámlája tűnik az abszolút nyertesnek, de menjetek be egy Erste bankfiókba, és csekkoljátok Ti is!! :)

Most, hogy végeztünk újra a bankokkal és kondícióik vizsgálatával, kicsit fájó szívvel jelentjük ki, hogy lassan a nyárnak is vége :(, de sebaj, mert jönnek (vagy már meg is voltak) az egyetemi/fősulis gólyatáborok, az utalások vagy készpénzfelvételek, és egyben már biztosak vagyunk: megfelelően fogtok dönteni az ajánlatok közül! :)

Legyetek jók, vagy éppen rosszak, ahogy csak szeretnétek! :P                                                              

Puszik