A szóbeli tételekre sajnos nem tudunk egységes tippet adni, hiszen tanár és iskolafüggő, hogy az adott tantárgyakból (magyar, angol, történelem) miket választanak ki a végső megmérettetésre. Ezzel szemben összegyűjtöttünk pár tippet a kidolgozás és a tételek megtanulásának könnyítésére :) Plusz összegyűjtöttünk pár honlapot, ahonnan megbízható adatokat nyerhetsz a tételekhez :D

Vegyük először a tippeket:

  • Mielőtt kidolgozol egy tételt, tedd magad köré a tankönyvet, az esetleges forrást, a géped is legyen a közelben – bármi kérdés merül fel benned, rákereshetsz a neten, tehát minden szükséges tudást elérhetsz fél pillanat alatt :)
  • Először vázlatosan dolgozd ki a tételt, hiszen sokkal többet segít az, ha tudod a főbb pontokat, a lényeget - hidd el, így később könnyebb lesz összefüggő szövegben is elmondanod!
  • Logikusan építsd fel a tételeket (bevezetés, a tételben meghatározott kérdésre a válaszadás, mint tárgyalás, és legyen befejezése is a mondandódnak (pl. saját vélemény)
  • Ne szó szerint tanuld meg a tételeket, mert ha a nagy izgalomban megakadsz, akkor nehezen fogsz visszatérni az eredeti szöveghez – ebben segít a vázlatos tanulás is!
  • Ásd bele magad a témába! Olvass utána az írónak, költőnek, eseménynek, korszaknak – nem kell megtanulni ezeket az érdekességeket, de sokkal biztosabb alapon fog állni a tudásod, ha Te is érzed, hogy sok mindent el tudsz mondani az adott témáról!
  • Szóbeli előtt van időd felkészülni, ne izgulj, van idő összeszedni a gondolataidat! Ott is írd le vázlatosan, hogy mit szeretnél elmondani – jegyzeteld le az esetleges évszámokat is, hogy azokon ne kelljen a bizottság előtt gondolkozni!
  • Gyakorolj! Mondd fel magadnak, vagy valakinek a tételeket, hidd el, magabiztosabbá tesz!

Honlapok, amik segíthetnek:

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2013/4/3/Erettsegi_elokeszito_2013_NXYG41 - Az Eduline egy ingyenes előkészítőt indított, csak Nektek! Érdemes feliratkozni a hírlevelükre is! :) Nagyon jók ezek a videók!

http://erettsegi24.hu/kiemelt-hirek/kidolgozott-erettsegi-tetelek/ - ingyenesen elérhetőek a főbb tárgyakban az érettségi tételek!

http://erettsegizz.com/erettsegi_tetelek/ - régebbi tételek, de a témák nem sokat változtak azóta! :) Nyelv és természettudományi tárgyak is megtalálhatóak!

http://kidolgozott-erettsegi-tetelek.blogspot.hu/ - itt is megtalálsz minden „finomságot” – ez vázlatos leírás!

http://tartalom.netlap.net/ - életműveket találsz itt írókról és történelem tételeket! :)

Puszik!

A bejegyzés trackback címe:

https://diakszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr975319845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása