Bizony, ez egy fontos fordulópontja az elkövetkezendő időszaknak: tanulni és tanulni kell, nap, mint nap, magadtól, a sikeres érettségi biztosabb elérésének érdekében. Valljuk be, a nagy szabadsággal, amit az érettségi szünet miatt kapsz, hogy fel tudj rá készülni, nagy lustaság is párosul: ez egyre jobb, tavaszi idővel egyenes arányosan csökken a tanulási kedv.

Soha nem értettem azokat, aki képesek voltak éjszakákon át, több hetet készülni egy-egy dolgozatra – én inkább a rövidebb ideig tartó, de hatékony tanulás híve voltam. Hogy hogyan is lehet megtalálni, hogy mi számunkra a legjobb tanulási tipp? Mivel mindenkinek más jön be, először is nézzük át, hogy mikből lehet válogatni!

Vázlatírás – miközben olvasod az anyagot, kijegyzeteled a lényeget – ez a lényeg kulcsszavakra, logikai összefüggésekre és (talán csak általad) érthető gondolati vonalra épüljön fel! Semmiképp se legyen másolás a dologból, hiszen azzal csak magolnánk, pedig az értő tanulás sokkal hatékonyabb! Ezt a tippet leginkább a vizuális típusoknak ajánlanám, hiszen aki előtt megmaradnak a kulcsszavak, az már könnyebben tud visszaemlékezni a könyvre is.

Tanulás hangosan – Minden fejezet után összefoglalod szóban magadnak a lényeget. Ezzel megpróbálod feldolgozni a rengeteg beérkezett információt, válogatod azt, és a hangos felmondásnál az a jó, hogy egyből ellenőrzöd magad, hiszen hallod, hogy mennyire megy jól az adott fejezet, így tudod rögtön korrigálni is a hibáidat.

Aktív pihenés - A tanulási etapok között tarts szünetet is: például nagyon jó, ha elkezdesz reggel tanulni, ebéd előtt sportolsz egy kicsit (futás, aerobic, kondi, stb.), majd egy kis pihenés után állsz neki a délutánnak. Az aktív pihenéssel több energiád marad délutánra is, és sokkal jobban tudsz majd koncentrálni a tanulnivalóra is! :)

Időbeosztás – Érettséginél (ha nem volt előrehozottad) 5 tárgyra kell felkészülnöd körülbelül egy hónap alatt. Nehéz időszak ez, főleg, ha nem csinálsz időbeosztást, amihez tudod tartani magad. Napról-napra be kell osztanod, hogy mivel és mennyit foglalkozol. Én egy post-it naptárt készítettem a falamra anno, és nagyon jól bevált – amint végeztem valamivel, eggyel kevesebb post-it volt a falamon :)

Ismétlés – Habár ovis dolognak tűnik, az „Ismétlés a tudás anyja” mondás nem véletlen vált közhellyé: bizony hagyj időt magadnak az ismétlésre is! Ha töriből átvettél egy korszakot, vázlataid alapján haladj rajta végig újra, hogy még jobban rögzüljenek a tények a fejedben!

Zene – Sokan tanulnak úgy, hogy közben megy a tv vagy zene. A zenét nem tiltanám, hiszen az csak egy aláfestést ad a tanuláshoz (már ha nem őrjöngve ordítjuk a szövegét az asztalon állva), de a tv-t és a filmnézést tanulás közben abszolút tiltólistára venném. Nem tudsz koncentrálni 100%-san, ha közben más is megy, amire figyelsz. Bizonyos zenék állítólag még kifejezetten jó hatással is vannak a tanulásra, ilyenek például: Monteverdi, Purcell, Vivaldi, Bach, Händel és Pergolesi.

Magolás – Legyen mindannyiunk számára tabu! Nem kifizetődő, és borzasztóan kínos helyzetekbe hozhat egy vizsgán (amikor kihagysz egy fontos szót, mert nem jut eszedbe, és mondatod elveszti értelmét)!

Jó tanulást, sikeres vizsgákat Nektek!

Puszi :*

Szandi

A bejegyzés trackback címe:

https://diakszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr325200869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása