Szandi89 2012.07.11. 15:07

Visszatérés

Sziasztok!

Régen írtunk már Nektek, de ez a szemeszter nagyon durva volt és Krisztivel alig evickéltünk ki a vizsgaidőszakból. Na de most végre napfényre cseréljük a monitor sugarait és a jegyzeteket! Alig várjuk már, hogy újra csobbanjunk a Balatonban, és 1-2 fesztiválon is ott leszünk, akármi legyenJ Ehhez viszont sürgősen munkát kell találnunk, mert különben nem lesz pénzünk a fesztiválokra. Ráadásul nyáron ösztöndíjat sem utal az egyetem, így a számlánk egyelőre nullához konvergál. El is kezdtünk keresgélni a diákmunkák rengetegében. Nagyon jó oldalakat találtunk! A jobrapido.hu és a profession.hu például nagyon sok gyakornoki állást kínál egyetemisták és főiskolások részére:

Ha diákszövetkezeteken keresztül vállalsz munkát, akkor lehet, hogy vmivel kevesebbet kapsz kézhez, de lényegében bebiztosítod magad, mert ezek a szervezetek figyelnek arra, hogy a szerződésed rendben legyen és semmi olyan ne legyen benne, ami megsértené a jogaidat. A legfontosabb például, hogy legyen munkaszerződésed, ezt megkötheted az iskolaszövetkezetnél vagy a munkavállalónál. A munkaszerződésben fel kell tüntetni:

  1. A személyi alapbért
  2.  A végzett munkakört, valamint a munkavégzés helyét.
  3. A munkáltató nevét és címét
  4.  A te, azaz a munkavállaló nevét, címét és egyéb, a munkaviszony szempontjából lényeges adatait pl: adószám

Ezek a legfontosabbak, de ahogy írtuk a diákmunka-közvetítők figyelnek arra, hogy rendben legyenek a papírjaid. Ezért érdemes felkeresni őket. Ilyen közvetítő pl. a minddiak.hu vagy a furgediak.hu, országszerte kínál lehetőséget diákok számára:

Kriszti az interneten való kutakodás közben talált olyan oldalt is, amelyik külföldi lehetőségeket is kínál számunkra. Az eudiak.hu azért is szimpatikus, mert az adójóváírás eltörlése miatt a csökkenő bérek értékét igyekszik kompenzálni, legalább olyan mértékben, hogy a nettó bérek megőrizzék a 2011-es mértéket:

Ezen az oldalon kialakítottak egy diákbér kalkulátort is, feltétlenül nézzétek meg, nagyon praktikus:

Ha diákmunka, akkor a Meló-Diák megkerülhetetlen, mert az ország legnagyobb diákmunka hálózatáról van szó.  Az is bizalomgerjesztő, hogy az egész ország területén elérhetőek, nemcsak Budapesten, hanem a vidéki városokban is. Itt tudtok böngészni:

A Meló-Diák Országos Diákvállalkozási Hálózat budapesti tagja az Universitas, 1983-ban alakult a Budapest Közgazdaságtudományi Egyetemen, azért, hogy a diákok számára szervezett kereteken belül nyújtson munkalehetőséget. A weboldalukon pontokba szedve válaszolnak arra a kérdésre, hogy hogyan lehet munkát vállalni az iskolaszövetkezetekben. Azt írják, hogy a belépéshez az alábbi iratokra van szükség:

  1. személyi igazolvány, lakcímkártya
  2.  TAJ kártya
  3.  Adókártya (NAV-tól kell igényelned, ha még nincs)
  4. Érvényes diákigazolvány
  5. Bankszámlaszám

Általában kötelező, hogy legyen bankszámlád is, hiszen a fizetésedet erre a bankszámlára fogják utalni. Legalábbis nagyon ritka, hogy a munkavállaló készpénzzel fizet ki havonta… Erre is jók a bankok diákszámla-csomagjai. A következő blogposztban ezekről fogunk majd írni Nektek. Addig is böngészésre fel! Itt van még pár link, amit érdemes átnézni diákmunka ügyben…de azért ne vigyétek túlzásba:) :

-          http://pannonwork.hu/diakmunka/

-          http://www.rebusz.hu/

-          http://student.hu/diakmunka/

 

Bye-bye!

Kriszti & Szandi

A bejegyzés trackback címe:

https://diakszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr774645783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása