Sziasztok! Na hogy telik a vizsgamentes pihenő időszak? :) Nekünk nagyszerűen, már csak egy hét van hátra, és irány Ausztria (igen, síelni megyünk)! A gazdasági érdeklődésünket azonban itt sem tudtuk véka alá rejteni: mivel nagyon drágák lettek a síutak (sajna az euró árfolyam erre is hatással volt:/), ezért körbe néztünk, hogy mi éri meg jobban: ha itthon váltunk pénzt, vagy ha ott használjuk a bankkártyánkat?

Nézzük csak szépen sorban: egyáltalán milyen típusú kártya az, ami használható a határon túl is? Utánajártunk, és a Maestro, MasterCard, Visa és a Visa Electron kártyákkal sok helyen lehet fizetni külföldön is; a magyar gyakorlathoz hasonlóan itt sem kell semmilyen tranzakciós díjjal számolnunk.

A pénzfelvétel viszont már más tészta: itt nem a kártya típusán múlik a dolog, hanem a bankunk által felállított kondíciókon. Megeshet, hogy a pénzfelvétel, ha saját bankunk külföldi ATM-jéből történik meg, akkor megegyezik az itthoni készpénzfelvétel díjával (pl. Erste); de előfordulhat az is, hogy a Bank egyéb díjat számol fel nekünk (pl. OTP).

Mindenesetre, bármennyire is kedvezményes a bankkártyánk használata külföldön is, a bank a beérkezés napján érvényes deviza eladási árfolyamon vált forintra, és terheli azt a bankszámlánkon, ami azt jelenti, hogy a számlánkon hazaérkezésünk után nem biztos, hogy annyi pénz lesz, amennyire számítunk! Ez a konverzió miatt van: Maestro, MasterCard euróról (vagy a külföldi ország devizaneméről), míg a Visa USA dollárról, a számlavezető ország devizájára való váltást jelenti.

Amire nagyon oda kell figyelni külföldön: legyen nálunk a bankunk külföldről is hívható telefonszáma, ha esetleg le szeretnénk tiltani elveszett kártyánkat; még jobban ügyeljünk a kártyánkra, és figyeljünk mindenhol, hogy sehol se lássák, amikor beütjük a PIN-kódunkat; ne hagyjuk magunkat (ez inkább a keleti országokra vonatkozik) elcsábítani kedvezményes pénzfelvételt ajánló bankfiókokba, mert előfordulhat, hogy ellopják kártyánk adatait. Lényeg: óvatosság és felelősségteljes kártyahasználat! ;)

Összességében, kis társaságunkkal úgy döntöttünk, hogy inkább itthon váltunk eurót, mivel így teljesen képben leszünk, hogy mennyi pénzünk van, mennyiért váltottuk. Azért valljuk be, a költőpénz mindig nagyon könnyen elmegy, főleg, ha nem is látjuk, hogy pontosan mennyit vesznek le külföldön egy-egy pénzfelvételnél. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://diakszamla.blog.hu/api/trackback/id/tr744090164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása